METHODE

Make sense
of your senses

R.E.S.E.T.-Methode

Het aanpakken van slechts één aspect bij langer bestaande klachten leidt niet tot optimale verbetering. We moeten het systeem als geheel gaan benaderen. Wil je jouw systeem hacken en updaten dan moeten we hem eerst R.E.S.E.T-ten. Dat doen we op verschillende vlakken, omdat er niet één aan/uit knop bestaat. In deze methode besteden we aandacht aan de 5 R.E.S.E.T.-Pijlers:

 

• Release en Flow breath (Re-peer ademhaling)

• Eat (Enterische zenuwstelsel = buikorganen)

• Sleep

• Education

• Training


Release en Flow breath (Re-peer) ademhaling
In deze pijler wordt de basis gelegd om zelf het gaspedaal en de rem van het vecht- en vluchtsysteem te kunnen bedienen zodat we kunnen activeren, sederen (rust) en recupereren (herstellen). Dit wordt gedaan middels de Flow breath (Re-peer) ademhalingstechniek en door cognitieve cardio-intervallen. De nervus vagus (10e hersenzenuw) is hierin de sleutel. Hoe kan je hem activeren waardoor deze voor rust zorgt. 


Eat en het enterische zenuwstelsel
Onze darmen zijn onze 2e hersenen (het 2e autonome systeem). In de dunne darmen wordt ruim 95% van onze serotonine (gelukshormoon) aangemaakt. Serotonine wordt omgezet in melatonine wat ons slaaphormoon is. Verstoring in dit systeem leidt op den duur ook tot een slaapstoornis. Het Stress Respons-systeem hebben we nodig om te kunnen leven, maar door trauma zijn we de regie kwijt over ons en het systeem (immuunsysteem). We gaan in op de functie en de werking van de darmen en de stoelgang gekoppeld aan ons vecht- en vluchtsysteem. Een gezond D.A.L. (Darmen, Alvleesklier, Lever) laat je pieken. 

Sleep
De do's and dont's. Ons circadiaans 24-uursritme vormt de basis, maar als deze verstoord is dan moeten we deze ook weer resetten. Wat doet slaap met ons brein? Is het een feit of een fabel dat ons brein krimpt terwijl we slapen? Wat doet dromen met ons brein? Dit wordt allemaal duidelijk tijdens het traject.


Education
Educatie is de rode draad tijdens Cognitive Movement Therapy. Waarom doen we wat we wel of niet doen? Het is eigenlijk een cursus die je volgt over jezelf. Je bent misschien jezelf kwijt geraakt en je moet weer leren wat wel of niet te doen. Wat mag en moet ik voelen? Het weer leren herkennen van lichamelijke of zintuiglijke symptomen die vooraf gaan de daadwerkelijke overprikkeling. Dat start met het begrijpen waarom iets gebeurt en het weer leren voelen in plaats van alleen te denken.


Training Cognitive Movement Therapy (C.M.T.)

Het doel van C.M.T. is niet om goed te worden in de taak of de oefeningen, maar om de juiste breingebieden te activeren. Dat start met het activeren en leren van nieuwe patronen en leerstijlen. Als je jouw patronen verandert dan zal je op breinniveau nieuwe gebieden stimuleren (neuroplasticiteit). Je wordt gevraagd complexe fysieke, cognitieve en/of visuele/auditieve taken uit te voeren waarbij jouw brein, lichaam en zintuigen optimaal worden uitgedaagd. Voorafgaand aan deze training wordt gestart met ademhalingstechnieken, losmaken nek- en schouderspieren en cognitieve cardio intervaltraining. Dit leidt tot een toename van de doorbloeding (neuro vascular coupling) in het desbetreffende breingebied met uitputting of verzuring als gevolg. Dit noemen we: BREINVERZURING. Dit is niet per se hoofdpijn (soms wel) maar er wordt activatie van het breingebied gevraagd. Alles wat er tijdens de R.E.S.E.T.-Week wordt besproken wordt in een uitgebreid C.M.T.-Verslag meegegeven met een persoonlijk Brain-Train-Schema voor thuis.

Share by: